! NEWSFLASH !

Tineke will sing the title role "Stella" in
DE KINDEREN DER ZEE (L.Mortelmans)
@ La Monnaie, Brussels
in October 2021.

Biografie

Biografie

TINEKE VAN INGELGEM (°1980) is een Belgische sopraan met een ijzersterke podiumprésence. Haar acteertalent in combinatie met haar krachtige, heldere stem maakt haar uiterst geschikt voor sterke vrouwenrollen zoals Médée, Rusalka en Marschallin/Der Rosenkavalier, en bracht haar naar operahuizen in heel Europa.

Tineke begon haar carrière in eigen land (in De Munt, Opera Vlaanderen en de Opéra Royal de Wallonie) met rollen als Erste en Zweite Dame/Die Zauberflöte, Second Niece/Peter Grimes, Blumenmädchen/Parsifal, Erste Magd/Daphne en Mrs. Naidoo/Satyagraha. Ze werd als Second Niece/Peter Grimes ook uitgenodigd door de Opéra de Monte-Carlo en de Opera de Oviedo. Met Rusalka en Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny heeft ze zich op de kaart gezet als hoofdrolzangeres in Opera Vlaanderen.

Tinekes stemkleur leent zich ook uitstekend voor het Frans-Italiaanse repertoire. Na o.a. Mimì/La Bohème (Opéra Royal de Wallonie, concertant), Alice Ford/Falstaff (Opéra Royal de Wallonie, concertant), een sterke Zerlina/Don Giovanni (Opera Vlaanderen), La Dame de Monte-Carlo (Teatro Regio di Parma) en Aida (Opéra Royal de Wallonie, cover) werd Médée/Cherubini haar visitekaartje. Ze oogstte een enorm succes met deze titelrol in de Opéra de Dijon en de Opéra de Rouen, en werd uitgenodigd als cover voor Médée aan de Staatsoper Berlin, o.l.v. Daniel Barenboim.

Naast deze dramatische partijen werd Tinekes komische acteertalent ook zeer gesmaakt in operetterollen als Gräfin Mariza (Landestheater Linz), Rosalinde/Die Fledermaus (stadsschouwburg Leuven) en Diane/Orphée aux Enfers (Opéra Royal de Wallonie).

In 2020 wint Tineke de KLARA-award voor "doorbraak van het jaar". De komende seizoenen zal ze deze verzilveren met hoofdrollen aan de Opéra Grand Avignon (Marschallin/Der Rosenkavalier), De Munt (Stella/De Kinderen der Zee) en Opera Zuid (Isabella/Das Liebesverbot).

Tineke is ook actief als liedzangeres en in de oratoriumwereld. Ze verzorgt regelmatig recitals in binnen- en buitenland en zong o.a. Ein Deutsches Requiem/Brahms (Opera Vlaanderen), Marguerite/Jeanne d'Arc au bûcher (De Munt), Wesendoncklieder/Wagner (De Munt) en Te Deum/Bruckner (De Munt).

Tineke behaalde eerst een Licentie Germaanse Talen aan de universiteiten van Brussel en Leuven en aansluitend een Master in zang aan het Lemmensinstituut te Leuven, met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury.