COMING UP !

KLASSIEK IN HET GROEN
DE ZOMER VAN MOZART

July 16th, 20h30
@ Brasschaat

Biografie

Biografie

TINEKE VAN INGELGEM (°1980) is een Belgische sopraan met een ijzersterke podiumprésence. Haar acteertalent in combinatie met haar krachtige, heldere stem maakt haar uiterst geschikt voor sterke vrouwenrollen zoals Médée, Rusalka en Marschallin/Der Rosenkavalier, en bracht haar naar operahuizen in heel Europa.

Tineke begon haar carrière in eigen land (in De Munt, Opera Vlaanderen en de Opéra Royal de Wallonie) met rollen als Erste en Zweite Dame/Die Zauberflöte, Second Niece/Peter Grimes, Blumenmädchen/Parsifal, Erste Magd/Daphne en Mrs. Naidoo/Satyagraha. Internationaal werd ze uitgenodigd door de Opéra de Monte-Carlo en de Opera de Oviedo als Second Niece/Peter Grimes en door het Grand Théâtre de Genève als Blumenmädchen/Parsifal.

Maar en meer profileert Tineke zich in de grote rollen van het Germaanse en Oost-Europese repertoire: ze zong Rusalka en Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in Opera Vlaanderen, Stella/De Kinderen der Zee in De Munt, Chrysothemis/Elektra in het Teatro Politeama van Palermo en Marschallin/Der Rosenkavalier in Theater Trier. In 2022 zal ze Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny  vertolken in Opera Vlaanderen en het Grand Théâtre de Luxembourg en Marschallin/Der Rosenkavalier aan de Opéra Grand Avignon, en in 2024 Isabella/Das Liebesverbot  voor Opera Zuid.

Tinekes stemkleur leent zich ook uitstekend voor het Frans-Italiaanse repertoire. Na o.a. Mimì/La Bohème (Opéra Royal de Wallonie, concertant), Alice Ford/Falstaff (Opéra Royal de Wallonie, concertant), een sterke Zerlina/Don Giovanni (Opera Vlaanderen), La Dame de Monte-Carlo (Teatro Regio di Parma), Aida (Opéra Royal de Wallonie, cover) en La maestra delle novizie - Suora Infirmiera - La Ciesca/Il Trittico (De Munt) werd Médée/Cherubini haar visitekaartje. Ze oogstte een enorm succes met deze titelrol in de Opéra de Dijon en de Opéra de Rouen, en werd uitgenodigd als cover voor Médée aan de Staatsoper Berlin, o.l.v. Daniel Barenboim.

Naast deze dramatische partijen werd Tinekes komische acteertalent ook zeer gesmaakt in operetterollen als Gräfin Mariza (Landestheater Linz), Rosalinde/Die Fledermaus (stadsschouwburg Leuven) en Diane/Orphée aux Enfers (Opéra Royal de Wallonie).

Tineke is ook actief als liedzangeres en in de oratoriumwereld. Ze verzorgt regelmatig recitals in binnen- en buitenland en zong o.a. Ein Deutsches Requiem/Brahms (Opera Vlaanderen), Marguerite/Jeanne d'Arc au bûcher (De Munt), Wesendoncklieder/Wagner (De Munt) en Te Deum/Bruckner (De Munt).

Tineke behaalde eerst een Licentie Germaanse Talen aan de universiteiten van Brussel en Leuven en aansluitend een Master in zang aan het Lemmensinstituut te Leuven, met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. Tineke is zakelijk en artistiek leider van Opera Caramba!, een operacompagnie voor kinderen, waarmee ze al meer dan 300 schoolvoorstellingen speelde. In 2020 won Tineke de KLARA voor "Doorbraak van het jaar".